2007-09-05

Pinsamheter och nya fällor


Mycket har skrivits om den pinsamma omröstningen där Sverige sa ja till "Microsofts standard" för office-dokument, Office Open XML.
Det var pinsamt för Microsoft, som pressat sina partners att rösta för
Pinsamt för de partners som gav efter och anslöt sig i sista stund för att rösta jag till en specifikation de troligen inte läst.
Och pinsamt för SIS, som har skenbart demokratiskt röstningsförfarande, därvem som helst med 17 000 sek på fickan kan köpa sig en röst.
För övrigt borde alla som var med och röstade, oavsett om det var för eller emot, utan att ha läst och förstått den 6000-sidiga specifikationen också få sig en känga. För att denna typ av standardiseringsarbete ska fungera enligt intentionerna, krävs att de som fattar besluten är kompetenta och pålästa.
SIS-skandalen har förstås även spridit sig internationellt
Det blir inte bättre av att lillebror Norge, trots samma typ av påtryckningar, ändå verkar säga nej.
Och nu ska SIS lägga ner sin röst eftersom en deltagare tydligen lyckats rösta två gånger
Förtroendet för standardiseringsprocessen är förstås skadat.
Det finns mycket att säga om försöken att standardisera Microsofts dokumentformat. De IT-chefer på diverse offentliga myndigheter som uttalat sig, har nog inte hela perspektivet klart för sig.
Och även om IT-cheferna efter ett ja till Office Open XML tror sig kunna andas ut, lurar en ny inlåsningseffekt runt hörnet.
- För de som börjar använda Sharepoint och liknande proprietära "databaser" för dokumentlagring. Även om man lagrar själva dokumenten i ett öppet dokumentformat, kommer man att vara beroende av ett antal programvaror för att komma åt dokumenten. För Microsofts del lär det vara svårt att komma åt innehållet i ett dokumentbibliotek utan Windows, Sharepoint och SQL Server.
Jämfört med detta ter sig html-dokument lagrade i filstrukturer som betydligt mer framtidssäkert.

Inga kommentarer: