2007-03-28

Avskaffa besökarna


"Webben är till för besökarna - inte företagen" är rubriken på en i stort sett bra artikel i CS 23/3. Sluta skriv självcentrerade broschyrer och fokusera på vad kunderna vill istället, lyder rådet från Richard Hansson på Mindroute.
Helt rätt, men jag reagerade på artikelns rubrik, och ordet "besökare", som inte riktigt hör ihop med "webben 2.0" (CS ska alltid svenska till det). Om fokus ska flyttas, så måste attityden ändras så att besökarna, gästerna som så ofta blir bemötta med "Välkommen till.." på dagens webbplatser, istället blir de som agerar. Det är inte besökaren som ska välkomnas. Det är användaren, "Du", som ska välkomna företagen, på Dina villkor.
Sluta välkomna besökarna. Tänk på användarna. Se till att de kan göra något.
SL lanserade nyligen "Mitt SL", med möjlighet att utforma vissa funktioner/tjänster efter egna behov. Konceptet saknar deltagande funktioner och utnyttjar således inte den potentiella kraften som tusentals resenärer tillsammans skulle kunna vara, dvs "vårat SL". Som mer privat tjänst är däremot konceptet bra, men det borde kanske hetat "Ditt SL"? Idag välkomnas man nämligen med det lätt schizofrena: "Välkommen till Mitt SL!".  Undrar vem avsändaren är…

Inga kommentarer: