2006-12-03

Fler ajaxportaler i sikte


Det finns nu ett flertal externa portaler, där användaren själv kan personalisera innehållet, och där ajaxtekniken används flitigt för att göra detta enkelt, snabbt och intuitivt.
En av föregångarna är Netvibes, som nu även har svenskt gränssnitt. Andra portaler är Pageflakes och Protopage. Microsofts försök att minska beroendet av klienterna heter Windows Live. En svensk variant på temat är Superstart, som uppenbarligen inspirerat Torget till en ny version av sin startsida, som nu finns i betaversion.
De ledande portalprodukterna för företagslösningar ligger förstås en bit efter i detta avseende, även om ajax används för vissa administrativa funktioner i såväl Sharepoint 2007 som Websphere 6. I den kommande versionen av Websphere Portal, kommer ajax dessutom att användas för att hantera portletlogiken, så att endast de portlets som ändras behöver renderas om.
Nu återstår att se vilken av ajaxportalerna som blir först att lyckas med utmaningen att skapa en klientbaserat WSRP-konsument, så att innehållsleverantörerna kan integreras lite mer standardmässigt och plattformsoberoende.

Inga kommentarer: