2006-08-28

Innovativa hopkok även aktuella i företagslösningar


I den nya webbvärlden används termen "mashup" flitigt. Termen står för de allehanda mer eller mindre lösa integrationer som görs mellan olika tjänster, och som resulterar i nya tjänster. Dessa hopkok följer inte alltid de standarder och protokoll som utgör state-of-the-art i den mer ordnade integrationsvärlden, där företag noggrannt och väldokumenterat integrerar system i kostsamma och förvaltningstunga organisationer. En mashup använder istället enklast möjliga teknik som fungerar tillräckligt bra.
Förr hette detta "quick and dirty".
Mashup har nu hamnat på Gartners hype-cycle-kurvor, och kommer nog att bli ännu viktigare framöver. Tekniken medger snabbare integrationer, men samtidigt mer sårbara sådana. I "hobbydelen" av web 2.0 accepteras den försämrade tillgängligheten som en följd av snabbhet och flexibilitet. Troligen kommer detta också att hända till viss del inom "enterprise 2.0". Företag som fokuserar på förändring kommer att sänka kraven på lösningars hållbarhet.
Mashups innebär ett tjänsteorienterat synsätt, som fungerar i praktiken, åtminstone just nu. En taktisk integration av flera tjänster som resulterar i en ny tjänst.
IBM har bidragit med en teknisk introduktion till mashups
Läs också Dion Hinchcliffe’s Enterprise mashups: More about processes and less about services?

Inga kommentarer: