2007-11-06

OpenSocial - en nyhet att lägga till i web 2.0-arkitekturen


De flesta företag har ännu inte en web 2.0-arkitektur. Det är hög tid att skaffa sig en - har jag (och Gartner) sagt i över ett år nu. Nu finns ytterligare skäl.
I maj i år hände något som bäddade för ett av höstens stora samtalsämnen. Facebook offentliggjorde sitt API, och bjöd därmed in vem som helst som kunde PHP att bidra med applikationer i plattformen. Efter detta har API:et portats till .NET och Java mfl språk. Det finns när detta skrivs 7414 applikationer på Facebook. Utan dessa applikationer hade Facebook troligen fortfarande varit en i mängden av sociala nätverk. De flesta av applikationerna är värdelösa, några är bra. Vissa blir populära på väldigt kort tid på grund av den naturliga spridningen i de sociala nätverken. En applikation kan nå varje Facebook-användare via vänners vänner inom sex steg. Facebook-applikationer har kommit att bli en vild och vital marknad för idéer och innovation.
I torsdags samlade Google ett antal aktörer inom området, både företrädare för sociala nätverk och applikations- och innehållsleverantörer. Man samlades vid lägerelden för en timmes uppvisning i samarbete, öppenhet och marknadsföring (se nedan). Man lyckades prata om sociala nätverk och vikten av att fylla dem med applikationer i en timme - utan att nämna Facebook mer än en enda gång tror jag… En vecka efter att Microsoft köpt en liten bit av Facebook, men fått desto större del av annonskakan, även om detaljerna runt detta inte offentliggjorts. Det är med andra ord mycket positionerande och taktik runt dessa frågor just nu.
Google lanserade vid detta event, med hjälp av sina partners, OpenSocial, ett API för integration mellan olika aktörer inom social programvara. Sedan i torsdags känt av web 2.0-entusiasterna.
För alla andra kommer här en kortfattad redogörelse för de rent tekniska aspekterna:
Det handlar om två typer av aktörer, två delar som vardera har flera synonymer:
  • Containers/Konsumenter/Portaler. Webbplatser som utgör gränssnittet för användarna och deras webbläsare eller motsvarande klienter.
  • Applikationer/Producenter/Tjänster/Portlets. Tillhandahåller tjänster som visas via portalernas gränssnitt.

OpenSocial definierar gränssnittet däremellan. Det finns dock redan många, mer eller mindre standardiserade. Här är de viktigaste:
Gränssnitt för integration av tjänster som körs lokalt i portalplattformen
  • JSR-168 - Javabaserad standard för lokala portletapplikationer
  • Webparts - Microsofts proprietära motsvarighet till lokala portlets i .NET-världen

Gränssnitt för generell integration distribuerade systemtjänster
  • Webservices, allmänt accepterad standard för systemintegration.
  • REST, ett enklare protokoll än Webservices, som används mycket i Web 2.0-världen.

Gränssnitt för integration av distribuerade användartjänster
  • RSS - Det enklaste och mest spridda gränssnittet mellan producenter och konsumenter. Fokus ligger på informationsintegration, men det finns många användningsområden för den kreative.
  • Widgets/Gadgets - Applikationer/producenter som kan klistras in i HTML-koden hos många typer av webblösningar, tex den här bloggen. Ett enkelt sätt att infoga tex videoklipp från YouTube.
  • WSRP - WebServices for Remote Portlets. Plattformsoberonde gränssnitt mellan konsumenter och producenter. Det gränssnitt som är bäst standardiserat, och som stöds av samtliga traditionella portalleverantörer. (IBM, Microsoft, Oracle, BEA, SAP mfl). Stödet är däremot klenare i web 2.0-världen.

Gränssnitt för integration av tjänster i sociala nätverk
  • Facebook API - ett API för producenter som enbart fungerar i konsumenten Facebook.
  • OpenSocial - ett API som är både producent- och konsument-oberoende.

Den största skillnaden mellan de "sociala" api:erna för Facebook och OpenSocial, jämfört med Widgets, RSS och WSRP, är att de förra har metoder för att komma åt delar av portalernas sociala information, tex vilka vänner en användare har. Därigenom blir det möjligt att göra tjänster som verkligen drar nytta av den sociala informationen i moder-siterna. Det säger sig självt att denna information är värd otroligt mycket för kreativa utvecklare.
Om Google med flera lyckas etablera OpenSocial som ett öppet och utbyggbart gränssnitt, kommer utvecklingen av tjänster att ta fart på allvar, vilket ytterligare snabbar upp förändringen inom IT-industrin. Internet blir den självklara plattformen för tjänster. Att köpa funktionalitet som kundunika interna lösningar, eller som licensierad programvara för drift i egen regi, kommer på sikt att bli mindre attraktivt.

Lanseringen av OpenSocial:

Inga kommentarer: