2007-05-07

Var det bättre förr? Blir det bättre snart?


Knowledge Management, "Old School", möter de nya sociala nätverkens evangelister i en artikel i Optimize enterprise 2.0 från september 2006.
Egentligen var det inget verkligt möte, utan ett svar, Thomas Davenport ombads leverera till intervjun med Andrew McAfee and J.P. Rangaswami.
Davenport, som är flitigt studerad och citerad inom områden som kunskapshantering och samarbete, hugger i sitt genmäle på de tydligaste exemplen på web 2.0-applikationer som sägs vara intressanta även ur ett verksamhetsperspektiv: bloggar och wikis. Dessa "killer apps" får kritik, som kan sammanfattas i två punkter:
  • Ingen har tid att läsa bloggar. Informationen är därför inte tillgänglig.
  • Man kan inte lita på wiki-information.

Frågan är bara vad man jämför med? Jämfört med tidigare är informationen mycket mer tillgänglig nu. Och vem vågar säga att informationen var mer korrekt förr när den inte var tillgänglig för lika många granskare?
Bloggar och wikis är inte de mest perfekta verktygen, men hur som helst klart bättre än föregångarna från web 1.0-världen. Nya och bättre publiceringsmodeller kommer säkert, men troligen först när användningen av bloggar och wikis nått en nivå när de inte längre "skalar", dvs när användningen ökat så mycket att intrycket blir alltför splitrat och ostrukturerat. Då kan man främst vänta sig mer av nischade modeller som är bättre optimerade mot vissa specifika användningsområden.
E-posten är förresten ett exempel på en "killer application" som på senare tid tappat en del av sitt värde på grund av för stor användning. E-post fungerar bara så länge inte inkorgen blir alltför full av relevant blandat med ovidkommande.
En av mina gamla databöcker, om det numera bortglömda språket Algol, inleddes med citatet: "Cheer up - the worst is yet to Come." (Philander Johnson).
Den optimistiske kan tvärtom på rätt goda grunder hävda att det blir bättre snart.
För de som undrar: Nej, jag hade aldrig tillgång till någon dator med Algol-kompilator. Alla program skrevs på papper, och exekverades endast mentalt…

Inga kommentarer: